Câine „abandonat” 50 de minute în fața mall-ul VIVO

Câine „abandonat” 50 de minute în fața mall-ul VIVO

Poliția a fost sesizată după ce un bărbat și-a lăsat câinele legat aproximativ 50 de minute la intrarea mall-ului VIVO. Tânărul cere administratorilor mall-ului un loc amenajat pentru câini.
Rareș, proprietarul câinelui a povestit pe Facebook: „El este Tedy, un câine metis de ciobănesc german, în vârstă de șapte luni. Este vaccinat la zi, deparazitat, bine îngrijit, foarte bine educat și mai presus de toate, foarte iubit tatăl lui (eu). Eu cu Tedy suntem nedespărțiți.

Mergem la lucru împreună, ne jucăm pe dealurile din Florești împreună, prin oraș împreună… You get the point! Deși nu are nicio problemă a sta singur acasă, preferă să fie pe afară, unde mai vede oameni, mașini etc. Are și timp pentru el când suntem acasă sau la lucru, unde doarme mai toată ziua ori dacă vrea merge afară din hala de producție unde tatăl lui lucrează și se joacă cu alți căini de pază care aparțin complexului industrial.

Printre multitudinea de comenzi pe care Tedy le cunoaște și le stăpânește foarte bine există și comanda STAI! Asta pentru el înseamnă că va rămâne singur un timp, indiferent de locul în care se află și va trebui să stea până tatăl lui se întoarce.

Acest lucru nu crează o problemă pentru el niciodată. O consideră mai mult o notă informativă decât o comandă. Nu latră, nu se agită, nu se panichează. Stă și admiră trecătorii ori uneori sapă o groapă, dacă terenul îi permite. Odată întors tatăl lui, își rezumă liniștit plimbarea la pas, fără nicio grijă.

Azi după masă Tedy a plecat împreună cu tatăl său într-o plimbare pe jos, din Florești, zona Atelierul de Pizza, până la Vivo. Tatăl său avea de făcut cumpărături și s-a gândit să-l ia și pe Tedy. Alternativa ar fi fost ca Tedy să rămână singur, închis în casă, ceea ce (din nou) n-ar fi fost o problemă pentru el.

La ora 17:40 Tedy a fost legat în fața unei intrări în complexul Vivo, unde a primit comanda STAI! Aproximativ 50 de minute mai târziu tatăl lui s-a întors și a văzut un jandarm și o femeie (care s-a făcut dispărută pe loc) lângă Tedy. În jurul său se aflau snacksuri, Lotto Classic sau ceva similar.

Problema:
După ce am fost legitimat, am fost informat de către autorități că “nu se face așa ceva”. Aparent cineva făcuse o reclamație și reclamat era faptul că Tedy era abandonat acolo “de câteva ore”, i s-a dat mâncare și se cerea o unitate de canisă care să vină să-l ridice.

Adevărata problemă:
– Tedy a primit o mâncare toxică pentru câini și foarte sărată. Nu doar asta, dar dacă tot i-a dat snacks-uri, cică ”mâncare” trebuia să-i dea și apă. Mă bucur că nu i-a dat Pepsi sau o bere. Din fericire Tedy e tânăr și foarte bine întreținut, așa că rinichii lui vor trece peste asta destul de ușor. Dar dacă era în vârstă și diabetic?

– Din fericire am ajuns la timp, întrucât jandarmii, după constatare intenționau să cheme o unitate de canisă să-l ridice. Acești oameni nu-l cunosc pe Tedy și nu-și iau riscuri. I-ar fi pus un laț în jurul gâtului și l-ar fi bruscat într-un vehicul special.

– Tedy și-ar fi petrecut noaptea departe de tatăl lui, neînțelegând de ce e închis într-o cușcă metalică și ținut acolo cu forța (lucru străin pentru el)

– Eu aș fi primit 4000 RON amendă pentru ”abandonul câinelui” sau pentru ”nu se face așa ceva” (exact aici n-am înțeles) + costurile de ”cazare” și manipulare a lui Tedy.

Toți cei care sunt crescători de câini sau dresori cunosc faptul că un câine bine crescut, socializat și educat precum Tedy, nu are nicio problemă să stea chiar și o oră să aștepte.
Înțeleg faptul că pentru cineva care nu are câine sau chiar dacă are, poate părea mult, însă doar dacă acel câine are anxietate de separare. Ori Tedy era cuminte, își vedea liniștit de treaba lui. Nu lătra, nu era agitat sau agresiv și în niciun caz nu părea neîntreținut.

Întrebările mele sunt:
– De ce tu, persoană fără minte, ai sunat Jandarmeria, să vină să-l ia pe Tedy? Orice magazin sau centru comercial care se respectă are un loc special amenajat pentru câini care așteaptă (vezi Mega Image). E normal! Și să fie o oră de așteptat.

– De ce i-ai dat lui Tedy snacksuri? Ori de ce ai simțit tu nevoia să-i dai ceva?

– Bun! Dar dacă tot i-ai dat snacksuri și erai așa de îngrijorată de binele lui, de ce nu i-ai dat și apă? Voiai să vezi câtă sare încape în rinichii lui?

Rezum aici întămplarea mea nefericită de azi, cu două rugăminți:

– Prima adresată persoanei care a chemat Jandarmeria să-l ridice pe Tedy: Te rog să-ți reevaluezi atitudinea față de responsabilitatea socială. Te înțeleg că vrei să fi un cetățean responsabil, dar te rog eu mult gândește-te de două ori înainte să chemi autoritățile. Lucrurile de multe ori nu sunt cum ți se pare ție. Și nu mai da snacks-uri la câini. Poate doar la al tău!

– Rog pe această cale centrul comercial Vivo Cluj-Napoca, să dea dovadă de înțelegere pentru posesorii de animale și să creeze un loc special amenajat unde patrupedele noastre să poată aștepta în sigurantă până facem cumpărăturile, fără să fie declarate ”abandonate” și fără să li se ofere snacksuri, cafele, latte machiato sau ce mai trece prin mintea unor cetățeni cu simț civic dezvoltat”.

Comenteaza