UE a aprobat vaccinul Johnson&Johnson

UE a aprobat vaccinul Johnson&Johnson

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, joi, vaccinul anti-COVID-19 produs de Johnson&Johnson, primul care se administreză într-o singură doză.
EMA a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de Johnson&Johnson sub denumirea ”Janssen”. vaccinul se administrează într-o singură doză și este destinat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena responsabilă de producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului. Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o combate. Ulterior, dacă persoana intră în contact cu coronavirusul, sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Conform EMA, eficacitatea vaccinului este de 67%. Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, iar luna viitoare România ar putea primi deja primele doze.

Comenteaza