Lista priorităților PNL. “Vrem descentralizare ca să nu mai stăm cu mâna întinsă la București”

Lista priorităților PNL. “Vrem descentralizare ca să nu mai stăm cu mâna întinsă la București”

Prim-vicepreședintele PNL a declarat la Realitatea Plus că este pregătită, în noul program de guvernare, debirocratizarea și reformarea României. Gheorghe Flutur susține că nu se poate să vii pentru orice investiție să ceri bani de la București. De asemenea, liderul liberal a făcut o analiză a principaleor teme abordate de noua guvernare, de la sistemul de taxe și impozite, până la schimbarea Constituției, mediul de afaceri, infrastructură sau probleme climatice.

Iată așadar un rechizitoriu complet al priorităților liberale pentru următoare guvernare.
Electoratul liberal este supărat că am făcut această alianță cu PSD
Am o obligație față de electoratul liberal. Mulți ne întreabă de ce ne unim cu PSD. Am fost un veteran al luptei cu socialiștii. Dar, având în vedere actuala criză, stai și te gândești ce pui în față. Interesul partidului, ori să faci ceva pentru țară, dincolo de ideologii. Când vorbesc de criza pandemică, trebuie să ai soluții. Trebuie să livrăm repede un guvern, pentru că lumea nu mai așteaptă.

Am coborât în două benzinării și mi-a spus lumea să facem ceva odată, dar numai să facem. Nu e timpul să stau în casă și să văd cum criza se adâncește.
Avem pregătite măsuri imediate pentru pandemie, pentru factură și PNRR. Am cerut să respectăm drumul european al României. E nevoie de reformă constituțională. Reforma administrativă și descentralizare. Dacă venim la București ca să schimbăm tabla de pe un cămin cultural, e greu.

Taxe și impozite
Creșterea investiției în PIB, va fi mai mare de 5,5%. Jumătate din fonduri europene, jumătate din fonduri naționale, unde avem 90 de miliarde de lei.

Nu creștem taxele și impozitele. Susținem cota unică. Dacă credem că debirocratizăm, prin eliminarea ei, e o greșeală. Nu credem că e un delict dacă cineva acumulează avere legal.
Am venit la București să legăm regiunile istorice ale României cu autostrăzi. Bani sunt, dar nu am avut voință. Autostrada A7, avem Coridorul 4, unde s-a dat startul. Avem și autostrada Unirii, de la Iași.

Trebuie descentralizată România, ca să nu mai stai cu mâna întinsă la București. NU trebuie să migreze primarii, după cine le dă banii. Alesul local care crează mai multe locuri de muncă, să aibă mai mulți bani de la buget. Trebuie cumva stimulat primarul.

Au trecut 30 de ani și încă nu s-au retrocedat proprietățile.

Independența energetică
Vorbim de Cernavodă, vorbim de aceste reactoare noi, de mici demiensiuni. Au fost zile întregi de discuții. Am participat la negocieri pe fiecare domeniu în parte.

România are 15 milioane de teren agricol, iar noi importăm alimente. Iau aluat înghețat din Ungaria, pentru că nu investim în stocare, în silozuri, în organizarea mai bună a fermelor mici. Vorbim despre reindustrializare. Au dispărut multe industrii.

Discutăm despre gazul din Marea Neagră. Sunt restricții la tăierea lemnului de foc, dar ce pui în loc? Avem resurse în Marea Neagră și trebuie să le scoatem. Avem și foaie de parcurs, impact bugetar, nu avem cifre neacoperite.

Reforma adminstrației
La 70% cât are viitoarea coaliție, dacă nu atacăm aceste reforme acum, pierdem trenul.

Parteneriat stat-biserică
Am introdus, a fost solicitarea mea, un parteneriat stat-biserică. Eu, am avut un parteneriat cu BOR și avem 105 copii la o mânăstire la noi în județ. Marile proiecte de la noi din județ au fost făcute cu biserica, iar Suceava a devenit a treia destinaie turistică după litoral si Brașov. Nimic nu se poate face fără parteneriat cu biserica și ONG-uri, alături de stat.

Articolul complet il puteti citi pe AFACERI.News

Comenteaza