Tensiuni în Consiliul Local Apahida! Ce s-a întâmplat cu uriașul proiect imobiliar de peste 700 de apartamente

Tensiuni în Consiliul Local Apahida! Ce s-a întâmplat cu uriașul proiect imobiliar de peste 700 de apartamente

Este vorba de ansamblul imobiliar Centrum, dezvoltat pe vechea platformă industrială IPEG din comuna clujeană Apahida. Proiectul a fost supus dezbaterii și votului consilierilor locali din Apahida, în ședința ordinară de joi, 26 octombrie 2023.

Proiectul de hotărâre este descris ca un „proiect de regenerare urbana – realizare ansamblu mixt care să cuprindă locuire colectiva, zonă de servicii, centru de cartier, comerț, dotări comunitare, birouri, gradinita, spații verzi, parching auto, servicii", în localitatea Apahida, str. George Cosbuc, nr. 7.

Zona prevăzută se află în apropierea căii ferate. Sunt 21 de parcele, între 235 mp și 25.320 mp. Potrivit documentației, ansamblul mixt care urmează a fi dezvoltat pe o suprafață de 5,5 hectare va avea locuire colectivă, comerț, servicii, grădiniță, parking auto și o piațetă de peste 6.000 de metri pătrați. Piațeta va fi adicentă viitoarei stații de tren metropolitan ce va deservi zona centrală a Apahidei.

Astfel, se propun nu mai puțin de 737 de apartamente și aproape 1.300 de locuri de parcare. Investiția vizează integrarea cu Gara Apahida, realizând astfel o conxiune rapidă cu municipiul Cluj-Napoca.

Consilierul local Ligia Pop a cerut cu vehemență ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi, invocând mai multe motive:

„Din analiza documentației, am constatat anumite nereguli legate de unele avize. Proiectul necesită noi avize și un document de urbanism nou.Terenul este parțial într-o zonă de protecție verde. De asemenea, drumul de pe lângă calea ferată nu face parte din PUG-ul actual. Nu s-a solicitat acordul vecinilor pentru grădiniță. Nu s-a efectuat studiul de trafic. Propun retragerea proiectului și obligarea dezvoltatorului de a intra în legalitate”, a afirmat Ligia Pop.

Și alți cetățeni din Apahida s-au raliat la spusele consilierului local al PNL, solicitând ca proiectul să nu fie aprobat deoarece drumul propus le ia din proprietăți. „Oamenii din Apahida nu sunt de acord cu acest proiect. Țineți cont de dorințele oamenilor”, a spus unul dintre vecini.

Și beneficiarul investiției a avut un reprezentant la ședința de consiliu local, care a și luat cuvântul la un moment dat: „Este mai mult decât ciudata schimbarea de comportament a doamnei Ligia Pop în privința acestui proiect. Inițial nu s-a opus investiției. Reglementarea pe care noi o propunem astăzi nu are legătură cu expropierea terenurilor vecinilor. Dezvoltarea noastră urbanistică este în legătură directă cu posibilitatea primăriei de a realiza drumul prin expropriere legală. Amintesc că a existat un studiu de oportunitate în care toți consilierii locali au spus că un astfel de proiecte cu drumuri, investiții private, gradiniță, este bine venit în comunitate. Necesitatea drumului a fost aprobată de CL Apahida”.

După zeci de minute de discuții contondente între cetățeni și reprezentantul beneficiarului, primarul Grigore Fati a intervenit și el în discuție.

„Fiecare votează cum știe și în cunoștință de cauză. Eu constat că, din partea cetățenilor, există o singură supărare: acel drum care le afectează proprietatea. Ei nu par că au o problemă cu restul investiției. Dacă scoatem din ecuație drumul, oare construcția acelui ansamblu nu va afecta mai tare traficul?”, a afirmat edilul Apahidei.

După mai mult de o oră de dezbateri și discuții în contradictoriu, a fost propus un amendament prin care proiectul de hotărâre să fie amânat, iar beneficiarul să realizeze un studiu de fezabilitate. Toți consilierii locali prezenți au votat „pentru” amânare.

Beneficiarul investiției este THYS DEVELOPMENT AND CONSTRUCTION S.R.L. Firma este înființată în anul 2019 și are sediul în comuna Florești. Este administrată și deținută de Thys Jeffrey Monique G., cetățean belgian din Antwerpen. Inițial, firma a avut alt administrator, Roxana-Andreea Moldovan, însă, în 2019, asociatul unic i-a revocat mandatul, preluând el și calitatea de administrator. 

Proiectul se va dezvolta în 3 faze, iar în faza 1 este prevăzută și o clădire individuală care va avea funcțiune de grădiniță și va putea deservi și zonele învecinate ansamblului. De asemenea, recepția primului imobil este condiționată de finalizarea și existența drumului de legătură la nivel de asfalt.

Comenteaza